понедељак, 11. новембар 2013.

Dijabetes i med



Mogu li dijabetičari da koriste med u ishrani i u kojoj meri? Pitanje je koje izaziva nedoumicu. 




Health.india.com Ranije se smatralo da dijabetičari ne treba da konzumiraju med. Danas, nema striktnih zabrana. Novija istraživanja ukazuju na to da je med bolje rešenje u ishrani dijabetičara od šećera i drugih zamena za isti. Iz razloga što med ima nizak glikemijski indeks, pa ne podiže nivo šećera u krvi tako brzo kao šećer. Jedna supena kašika meda ima oko 17 gr. ugljenih hidrata. Veoma je kaloričan i sladji od šećera. Pa, ćete ga koristiti u manjoj dozi. Svakako se konsultujte sa svojim lekarom. Takodje, med kupujte kod proverenog medara.

American Diabetes Association tvrdi se da i šećer i med utiču na nivo šećera u krvi. Prilikom pravljenja plana ishrane, treba voditi računa o količini koja se unosi. Oni govore o zameni šećera veštačkim zasladjivačima, kojih ima puno vrsta ( aspartam, stevia, saharin...)

 Endokrinology and Metabolisam Centar Teheran, Iran, objavljeno u US National Librery of Medicine Radjeno je istraživanje uticaja prirodnog meda na težinu i biohemijske pokazatelje krvi kod dijabetičara. U pitanju je bilo 48 pacijenata dijabetesa tipa 2, koji su podeljeni u dve grupe. Jedna je dobijala u narednih 8 nedelja, oralno, svakodnevno, med. Kontrolna grupa, nije. Na početku i na kraju istraživanja, izmerena ima je telesna težina i uradjena analiza krvi.
Na kraju, nije bilo neke razlike u nivou šećera u krvi, izmedju ove dve grupe. Telesna težina, ukupni holesterol je smanjen u grupi meda, a povećan nivo hemoglobina A 1C . 
Rezultati ukazuju da konzumacija meda u 8 nedelja je pokazalo dobre efekte na težinu i lipide u krvi kod dijabetičara. Ipak,ovde, treba voditi računa, s obzirom da raste i hemoglobin A1C koji je u korelaciji sa porastom nivoa šećera u krvi.


Dijabetološki savez Srbije u članku govori o tome da je med dobar za dijabetičare i iznosi primer medara dijabetičara. Govori se o tome da je dijabetičarima dozvoljeno 50 gr. meda dnevno. Jedna kafena kašika ima 10 grama meda. Treba ga uzimati 4 do 5 puta (kafena kašičica) i to pola sata pre obroka ili dva sata posle.

Dr. Velija Zelija - Ašimi sa Klinike za endokrinologiju KCU Sarajevo se slaže da dijabetičari mogu konzumirati med, s tim do to bude prirodan med. Ona kaže da jedna kašika meda  će sa svim onim što se nalazi u medu, popraviti celokupno stanje dijabetičara.

Hrvatski stručnjak, dr. sc Janko Križanić, takodje smatra da je med dobar. 
- Sve sastavnice meda obogaćuju naš metabolizam s važnim, vitalnim tvarima. Nadalje, glukoza iz meda odličan je detoksikator i aktivator jetre! A, jetra je centralni organ našeg metabolizma! Samo zdrava jetra provodi poželjne, zdrave, procese u nama. Dijabetičarima su ti procesi trajno narušeni! Dakle, dijabetičari smiju uzimati med u manjim dozama! Med valja otopiti u ustima, pa tek onda progutati! (Mora se ostaviti vremena da enzimi, iz sline, počnu razgrađivati med, posebice šećere).
Kada je u pitanju vrsta meda, uglavnom se pominju bagremov i drugi svetliji medovi.
Med jeste bolji od šećera zbog svog sastava. Videti post Med - lekovita hrana
Elem, zaključak izvucite sami uz konsultaciju sa svojim lekarom.





1 коментар: