петак, 8. новембар 2013.

Med - prirodni lek



Znamo kako nastaje med. Koliko ga koristimo u ishrani?
Za dobro jutro, odlična je medom premazana ražana kriška hleba.


Med je prava energetska bomba, jer direktno ide u krvotok i podiže energiju čitavog organizma. Jača nutritivna svojstva ima tamniji med.
Med čini preko 70 raznovrsnih sastojaka, što zavisi od kog cveća i bilja, pčele skupljaju nektar. Preko 70% su ugljeni hidrati. Najviše ima glukoze 38%, fruktoze 30%, saharoze 1-2%, vode oko 17% , organske kiseline 0,3% (jabučne, vinska, mlečna, limunska), enzimi ( invertaza, dijataza, katalaza, fosfataza, dehidraza, ...), minerali 0,2% ( gvoždje, bakar, mangan, silicijum, kalijum, kalcijum, magnezijum...), kompleks vitamina C i B, A, K, E, fitohemikalilje (flavonoidi, fenoli), nešto belančevina.
Vitamini imaju veću farmakološku aktivnost od onih dobijenih u industriji.
Med ima nizak glikemijski index - GI, oko 55. On pokazuje koliko brzo neka namirnica povećava nivo glukoze u krvi. Tako da je dobar za dijabetičare, posebno tip 2.
Blago kisela ph vrednost meda izmedju 3,2 i 4,5, sprečava razvoj bakterija, a antioksidanti uništavaju slobodne radikale.
Kristalizacija meda je normalna pojava. Iz razloga što u medu ima i vode. Bagremov med sporije kristališe, a livadski već za tri, četiri meseca. Dekristalizacija se izvodi na temperaturi od 40%. Stavite teglu sa medom u sud sa toplom vodom da odstoji.
Duga je istorija korišćenja meda. Pre 4 000 godina u ajurvedskoj medicini korišćen je za uspostavljanje balansa organizma. Stari Egipćani njime su tretirali rane. Grci su verovali da med utiče na dugovečnost. Čak je i prorok Muhamed slavio isceljujuća svojstva meda.
Moderna nauka pronalazi da su mnoge tvrdnje kroz istoriju upotrebe meda u medicinske svrhe istinite.
Pa tako je dobar u prevenciji GERD-a,(refleks kiseline).
Takodje je utvrdjeno u kliničkoj studiji da je med dobar za decu  u slučajevima dijareje za oralnu rehidrataciju i unošenje elektrolita.
Neka istraživanja ukazuju na to da može da pomogne kod sezonskih alergija i neutralisanja kašljanja.
Studija objavljena u Microbiology govori o tretiranju hroničnih rana medom Manuka Honey Could Be The Answer For Treating And Preventing Wound Infections
Streptococcus pyogenes koja se javlja kod rana formira neku vrstu bio-filma koji med uspeva da razruši, kao i da zaštiti tkivo od bakterija. Inače je medu priznato antibakterijsko dejstvo. U istraživanju je korišćen med iz nektara sakupljen sa Manuka drveta koje raste na Novom Zelandu i Australiji. Jedno drugo istraživanje ukazalo je na to da se ovaj med može izboriti i sa Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus (MRSA). Za ovaj med je utvrdjeno da sprečava razvoj više od 80 vrsta bakterija. On se i nalazi kao sastojak u mnogim licenciranim proizvodima za tretiranje rana.
Studija objavljena u žurnalu Pediatrics ukazuje na pomoć meda kod respiratornih infekcija dece, kada se javlja noćni kašalj. Med ga smiruje.


Med i botulizam
Može sadržati bacil botulizma koje potiču iz spoljne sredine. Mada je med dovoljno kiseo i ima šećera te ne dolazi do razmnožavanja bacila i lučenja toksina. Osim toga u organizmu odraslih, kisela sredina digestivnog trakta ne dozvoljava razvoj bacila. Kod beba je niža kiselost što može uzrokovati lučenje toksina. Iz preventivnih razloga med ne treba davati bebama do godinu dana jer može imati i C. botulinum bacil koji može narušiti imuni sistem beba, jer u tom uzrastu nisu otporne na inače ovaj dobroćudan soj. Može doći do slabosti mišića, konstipacije, gubljenja apetita, teškog gutanja, zastoja u disanju. Inače ovog bacila ima u zemljištu, prašini iz vazduha, namirnicama životinjskog porekla. Uglavnom se prenosi preko mesnih, ribljih konzervi, kao i konzervi povrća. U kiseloj sredini ne opstaje.
Med i mršavljenje
Naučno je dokazano da uzimanje meda pre spavanja utiče na bolje sagorevanje masti tokom sna.
Posebno je zdrava kombinacija meda i cimeta. Dodajte cimet u prahu u med, dobro promešajte i vaša bombica zdravlja je spremna za svaki dan i dobro jutro i laku noć.
Zabluda je da se med  jede isključivo drvenom ili plastičnom kašikom. Možete ga slobodno jesti i metalnom, kažu medari. Nije dobro matičnu mleč jesti metalnom kašikom, jer se gube neka lekovita svojstva.
Svakako se čitava priča odnosi na prirodan med.


Izvori:
www.medicalnewstoday.com
http://www.poljoberza.net

Нема коментара:

Постави коментар